Топ 6 на най-полезните билки в България

Прегледи: 6 777
5/5 (72 гласа)

Липов цвят

Чаят от липов цвят се прилага при остри проблеми с дихателните пътища и повишаване на телесната температура. Има диуретично свойство и е подходящ при проблеми с пикочните пътища. Противовъзпалителното му действие е подходящо при ревматизъм и други ставни заболявания. А външно, се прилага при язви, изгаряния, хемороиди, неврит и невралгия.

Липовият цвят е противопоказан при хора с алергични реакции. Препоръчително е, преди да се консумира чай от липа, да се направи тест за поносимост.

Отварата от липов цвят не може да се приема без мярка. Напитката съдържа, макар и естествени, химически активни вещества, които при предозиране могат да имат отрицателен ефект върху организма.

Магданоз

Магданозът предпазва от образуването на тумори. Привнася в организма много витамини и минерали. Богат е на желязо, калий, калций, фосфор и цинк – микроелементи, които оказват уникален здравословен ефект.

Билката има диуретично действие, дължащо се на етеричното масло и флавоноидите, които съдържа. Етаноловите и метаноловите екстракти от билката предизвикват значително понижаване на кръвното налягане.

В големи дози обаче етеричното масло и алкохолният екстракт от семената на магданоза действат на централната нервна система, предизвиквайки леко замайване. Предозирането предизвиква бъбречни и храносмилателни раздразнения.

Босилек

„Царската билка“, както е наричан още босилекът, е богата на желязо, фолиева киселина, калий, цинк, мед, етерично масло, камфор, витамини В и С… –  и това са само част от химичния състав на растението. Босилекът е силен антисептик, съдържа антибактериални и противовъзпалителни свойства, изграждащи защитна бариера и възприпятствъщи навлизането на бактерии в организма.

Освен това е разрушител на канцерогенни клетки. Дори при вече образували се тумори, той ограничава растежа им.

Куркума

Куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, предотвратяват образуването на мастни клетки и редуцират заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло. Куркуминът активира множество клетъчни функции, намалявайки възпалителните процеси в организма.

Куркумата е разпознавана от науката като превенция за раковите клетки. Консумация на 1/2 чаена лъжичка на ден намалява риска от туморни заболявания с 50%.

Мащерка

Основната съставка на мащерката е тимолът, който се смята за мощен антиканцерогенен агент. Мащерката е подходяща за консумация при настинки, респираторни заболявания и бактериални инфекции. Укрепва именната система.

Мащерката се препоръчва и като ефикасно противоглистно средство.

Копър

Копърът генерира и стабилизира антиоксидантите в организма, които спомагат за неутрализирането на свободните радикали и тяхното извеждане от тялото. Регулира стомашните функции и чревната перисталтика.

Прилага се при хронична съдова недостатъчност и като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия. Укрепва кръвоносните съдове и регулира кръвното налягане. Препоръчва се  при лечение на началните форми на хипертонията.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *