Тайната на солта

Тайната на солта
Прегледи: 342
5/5 (1 гласа)

Важно е да използваме този минерал, защото от него зависи вкусът на храната ни. Но с него е свързана и една от най-големите неизвестни в кухнята: солта – преди или след?

Намирането на правилния момент за добавяне на сол е едно от основните предизвикателства за всеки готвач. А количеството? всеки има собствено мнение за количеството сол, което е уместно да се използва: някой предпочита по-обилно солене, друг – по-малко, а трети – безсолно готвене.

Солта не само подсолява храната, но и подобрява нейните естествени вкусови качества – неутрализира горчивия вкус, елиминира сладостта и подсилва ароматите.


Може да ви интересува

В идеалния случай трябва да осоляваме храната, докато тя се готви, а не след това, защото е известно от практиката, че резултатът не е същият. По време на готвене солта разгражда влакната на храната, което освобождава хранителните сокове. Но кога и колко сол трябва да се добави? Отговорът зависи от вида храна, който готвим.

Когато готвим или задушаваме храна, трябва да осоляваме почти в края на готвенето. Ако обаче добавяме месо или риба, е нужно те да се осолят преди това, а общото ястие – в края на готвенето. Когато готвим макарони или спагети, добавяме солта преди да сложим продукта, когато водата заври.

Може да ви интересува:  Кафето, като съставка в кухнята

Ако готвим на скара, е добре да разделим осоляването на два етапа – преди и след. Осоляваме храната с малко сол, преди да я сложим на скарата – правим това, за да може солта да проникне и да се разгради в храната, като така подсили естествените ѝ аромати. Следващото посоляване е малко преди храната да е готова. Това ще предотврати изтичането на хранителните сокове, загубата на които ще направи храната суха и трудно смилаема.

Относно количеството сол? Това зависи от идивидуалните предпочитания. Ако обичате по-солена храна, добавете малко повече сол. Но не прекалявайте, защото организмът свиква със солта и в последствие се нуждае от все повече и повече сол. Препоръката на СЗО е да се консумира под 5 грама сол на ден.

Надяван се тази статия да ви е била полезна.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *