Храни, препоръчителни при хронична констипация

4.5/5 (2 гласа)

Жените, поради хормонални промени, са предразположени по-често да страдат от констипация (запек), отколкото мъжете. Важно е да се знае, че основната причина за хроничната констипация е в диетата, която е културно и социално обусловена в съвременна Европа.

Превенции за хронична констипация

Мляко и млечни продукти: пълномаслено, полуобезмаслено или обезмаслено мляко, в зависимост от индивидуалните предпочитания. Същото важи и за всички млечни продукти (кисело мляко, сирена и др.).

Месо, риба, яйца и производни: излишните животински протеини се задържат в червата по-дълго от необходимото, генерирайки процеси на гниене – чревни токсини, които възпрепятстват нормалното функциониране на лигавицата. Диетата ни трябва да включва по-малко месо и повече риба.

Зърнени храни и картофи: картофи, тестени изделия и пълнозърнести храни (хляб, бисквитки, ориз, мюсли и др.) Вместо продукти от бяло брашно, използвайте само такива, направени от сто процента пълнозърнесто брашно. Внимание! – някои производители предлагат изделия, които обявяват за пълнозърнести, но всъщност това са продукти, направяни от бяло брашно, към което са добавени трици. Това не са пълнозърнести продукти.

Кафяв ориз: той е ефективно слабително средство, което осигурява голямо количество минерали и витамини от група В. Приеман два или три пъти седмично, кафявият ориз е отлична превенция и лек за хронична констипация. Трябва да ограничим консумацията на бял ориз.

Бобови растения: леща, нахут, боб, грах. За да предотвратим хронична констипация е добре да включваме в седмичното си меню поне 1 ястие от бобови растения.

Зеленчуци: ежедневната консумацията на всички видове зеленчуци е гаранция за балансирана диета. Препоръчително е да се консумират сурови.

Плодове: ежедневната консумация на всички видове плодове стимулира чревната активност.

Напитки: вода, бульони, натурални сокове. Избягвайте сока от лимон.

Мазнини: зехтин, масла от семена (слънчоглед, царевица, соя, сусам…). Растителните масла смазват и омекотяват червата. От съществено значение е да осигурим минимално дневно количество липиди, за да оптимизираме функциите на дебелото черво.

Сол: Излишното количество сол в организма може да причини дефицит на магнезий и калий и, като следствие, чревни спазми, което активира процеси за развитие на хронична констипация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *