Как да използваме олиото във фритюрника по-дълго

Прегледи: 752
2/5 (1 гласа)

1. Никога не загрявайте олиото повече от необходимото. Олиото достига критична температурна максимума, след която започва да губи свойствата си много бързо, придобивайки други, които са канцерогенни. Температурната му максимума е 180ºC-200ºC. Също така е важно да не допускате олиото да прегрява и да пуши, без да пържите храна в него. Ако започне да изпуска черен дим, маслото е изгоряло и трябва да се подмени (дори и да е ново).

2. Прецеждайте олиото след всяка употреба. Особено ако сте пържили тесто или продукти, оваляни в галета. Ако сте пържили картофи, с решетъчна лъжица можете да отстраните остатъците, без да прецеждате олиото. Препоръчително е да се почистват повърхностите на фритюрника след всяко пържене – остатъците от храна и масло ерозират стените и дъното.

3. Когато не го използвате, винаги дръжте маслото покрито. Най- добре в стъклен, добре затворен съд. При взаимодействие с въздуха олиото се окислява и гранясва. Освен това въздухът винаги носи прахови частици, които не е желателно да попадат в олиото.


Може да ви интересува

4. ВНИМАНИЕ когато пържите силно ароматни храни. Риба, например. Рибата отделя  много от аромата си в олиото и всичко, което пържим в него след това, ще има вкус на риба. В такива случаи е препоръчително, рибата да се пържи в тиган, а не във фритюрник. Олиото, след пържене на ароматни храни, трябва да се подменя.

Може да ви интересува:  Как правилно да сготвим вкусен, бял ориз

5. ВНИМАВАЙТЕ с мокри храни. Преди да сложим храната във фритюрника, трябва да я подсушим добре, най-малко по 2 причини: първата е, че при взаимодействие с олиото, водата създава цвърчене, образувайки горещи пръски, които могат да бъдат много опасни. Втората е, че водата силно влошава консистенцията на олиото във фритюрника.

6. Ако се грижим правилно за олиото във фритюрника, ще удължим многократно времето за неговото използване, но това няма как да продължи вечно и идва момент, в който все пак трябва да го подменим. Как обаче да разберем, кога олиото е за смяна? 1. Ако при пържене започне да се отделя много пяна. 2. Когато е студено, има тъмен цвят. 3. Когато е студено, е твърде гъсто. 4. Когато, при пържене, храната поема много мазнина. Това са признаци, че е време за смяна на олиото. Старателно почистете фритюрника, преди да сложите ново олио.

Тези трикове ще ви бъдат много полезни, за да знаете как да се грижите за олиото във фритюрника си. Следвайки ги, ще използвате до 20 пъти по-малко олио.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *