Зехтин или олио? Кое масло е по добро и защо?

Прегледи: 644
5/5 (28 гласа)

Със сигурност много пъти сте си задавали въпроса: „Кое е по-добро – зехтин или слънчогледово олио?“. Много се спори по този въпрос, въпреки че повечето готвачи и експерти са съгласни, че зехтинът е по-добър от слънчогледовото олио. Мнение, което споделям и по-долу обяснявам защо.

Защо смятам зехтина за по-добър? Преди всичко поради вкуса му. Неговите гастрономически качества превъзхождат тези на всяко друго масло. Вкусът на слънчогледовото олио е много по-неутрален. Всички храни, сготвени или изпържени със зехтин, имат по нежен и наситен вкус.

Може би ще възразите: „но зехтинът изгаря и се разгражда при пържене по-бързо от слънчогледовото олио“. Но без право. Всяко масло, доведено до точка на кипене, губи полезните за здравето свойства и придобива други, които с течение на времето могат да станат канцерогенни. Но и тук зехтинът печели. На много места по планетата се смята, че зехтинът издържа на относително ниски температури. Не знам причината за това вярване, но истината е, че зехтинът издържа на много по-високи температури, преди да започне да се разваля, в сравнение с другите масла. Критичната температура за зехтина е приблизително 200ºC, в сравнение със 180ºC за слънчогледовото олио и 160ºC за маслата от семена. Освен това се разгражда по-бавно от другите масла, което означава, че може да се използва повторно повече пъти. Маслата от семена е препоръчително е да се използват само веднъж. Слънчогледовото олио може да се използва още няколко пъти, но не и толкова, колкото зехтина. В допълнение, зехтинът се разширява повече от другите масла при нагряване, поради което се използва по-малко количество.

Но какво ще кажем за количеството масло, което храната абсорбира? И тук зехтинът печели. Храната винаги абсорбира известно количество мазнина по време на пържене. Но най-малко количество абсорбира от зехтина, следват високоолеиновото слънчогледово олио, конвенционалното слънчогледово олио и накрая, маслото от семена. Зехтинът има две предимства. Първо, храната поема по-малко масло, ще е по-малко мазна и по-здравословна и второ, ще използваме по-малко масло.

Крайният извод, който правя е, че макар зехтинът да е малко по-скъп от слънчогледовото олио, в крайна сметка инвестицията се възвръща – поради гастрономическите си предимства, поради по-бавното разграждане и поради по малката абсорбация в храната.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

3 коментара за “Зехтин или олио? Кое масло е по добро и защо?

    1. Маркус

      Ние българите не сме свикнали с вкуса на зехтина, няма и да свикнем. На запад не кусат олио пък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *