Как правилно да сготвим вкусен, бял ориз

Прегледи: 1 282
3.2/5 (4 гласа)

Как правилно да сготвим вкусен, бял ориз

Знаете ли, че оризът е най-консумираната храна в света? А най-много се консумира в Азия. Можем да кажем, че там използват бял ориз като заместител на хляба. Оризът в Азия е „пшеницата на Изтока“. В тази статия ще ви споделя някои трикове, как да сготвим бял ориз по много лесен и вкусен начин.

Прости трикове за вкусен бял ориз

Готвенето на бял ориз е едно от онези кулинарни приключения, които в началото ни създават доста главоболия. Залепва за дъното на тенджерата, преваряваме го, готвим количества за цял полк, а сме искали само за двама души… Да видим как да избегнем тези недоразумения в кухнята си:

Количество ориз на човек

Ако напълним с ориз една водна чаша, това ще е мярката ни за двама души. Следователно 1/2 от чашата е мярката за един човек. Количеството може да не изглежда много, но това е подвеждащо. Оризът ще поеме много вода при варенето и ще утрои обема си. Използвайте този начин за измерване на ориза и ще видите как никога повече няма да прекалявате с количеството.

Как да готвим правилно бял ориз

Тази тема е доста по обемиста. Така че ще я разделя на няколко етапа.

1. Както казахме, 1 чаена чаша ориз е количество за двама души. За да го сготвим, ще ни трябват 2 чаени чаши вода. Тоест съотношението ориз/вода е 1 към 2. Така че слагаме това количество вода в тенджера, добавяме щипка сол и я оставяме да заври.

2. Когато водата заври, добавяме ориза и го разбъркваме. Това е, за да сме сигурни, че няма да залепне за дъното. След това повече не го бъркаме. Оставяме ориза да ври на слаб котлон, докато поеме почти цялата вода – около 15-20 минути.

3. Когато видим, че оризът е поел почти цялата вода, изключваме котлона. Ако изпуснем този момент, много е вероятно част от ориза да залепне за дъното. Тествахме неговата свареност – при леко пресоване с пръсти, трябва да е мек, а не твърд. Ако оризът е достатъчно сварен, покриваме тенджерата с капак и го оставяме да престои за 5-10 минути. Готово! Имаме правилно сварен, вкусен бял ориз.

Ако прилагате тези няколко простички правила, никога няма да имате проблеми нито със свареността на ориза, нито с неговото количество.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *